Kawasan Visiting Sonographer

Alhamdulillah, ini ialah senarai klinik dan hosp yg Pn.sono kunjungi
sejak 2009 sehingga terkini 14 Ogos 2018.

Untuk sesi appointment akan diuruskan oleh pihak klinik, boleh terus call number yg tertera atau book online pada link di bawah.
Harga, kualiti dan pakej adalah berbeza mengikut klinik bergantung kepada promosi.

ANDORRA WOMEN & CHILDREN HOSP* , SERI KEMBANGAN | 03-8957 8440
(Sesi Isnin dan Khamis)

AVISENNA SPECIALIST HOSPITAL, SHAH ALAM SEKSYEN 14 | 03-5515 1888
(Sesi Jumaat)

KLINIK AJWA 7* , SHAH ALAM  SEKSYEN 7 | 03-5510 2924
(Sesi Ahad dan Cuti Umum SAHAJA)
BOOK ONLINE DI SINI

 KLINIK DR ATIQAH* , SHAH ALAM SEKSYEN 27 | 03-5614 1001
(Sesi Sabtu minggu ke3)

 PUTRA MEDICAL CENTRE , SG BULOH | 03-6156 4735
(Sesi Selasa)

KLINIK DESA COALFIELDS* , KUALA SELANGOR / SG BULOH | 03-6038 2528
(sesi bersama Sono wanita 2x sebulan; Sabtu dan Ahad)
BOOK ONLINE DI SINI

 KLINIK KHADIJAH , RAWANG | 03-6093 1829 / 018-2155 818
(sesi bersama Sono wanita 2x sebulan; Sabtu dan Ahad)

 KLINIK NAJIHAH , BANDAR TASIK PUTRI| 03-6034 5455
(sesi bersama Sono wanita 1x sebulan; Sabtu atau Ahad)
BOOK DI SINI

KLINIK EIRENA , DAMANSARA PERDANA | 012–300 7385,
(NUCHAL SCAN & DETAIL SCAN SHJ)

 KLINIK ROZITA , BANTING | 03-3187 0350
(Sesi Ahad minggu ke3)

 KLINIK MEDIVIRON , BKT MAHKOTA  | 03-8923 1109
(Sesi Sabtu minggu ke2)

 KLINIK MARISA & RAKAN , DENGKIL | 03-8768 7791
(Sesi Sabtu minggu ke2 atau Ahad minggu ke3)
BOOK ONLINE DI SINI

 KLINIK ADILLA* , KOTA BHARU | 09-748 9866
(minggu PERTAMA setiap bulan)

 KLINIK PERDANA JALAN BAYAM , KOTA BHARU | 09-747 0000
(minggu PERTAMA setiap bulan)

 KLINIK PRIMER KUBANG KERIAN , KUBANG KERIAN | 09-7644588
(minggu PERTAMA setiap bulan)

 KLINIK PERDANA MULONG* , KOTA BHARU | 09-712 8184
(minggu PERTAMA setiap bulan)

 KLINIK PERDANA PASIR PUTEH , KOTA BHARU | 09-786 6117
(minggu PERTAMA setiap bulan)

*5D Scan ditawarkan di lokasi ini

 

 

FREE ULTRASOUND SCAN

download.jpg
Berminat utk menyertai sesi FREESCAN??

Kenapa FREE?
Free…mmg xperlu nak bayar apa2 (free hanya utk sesi scan je yea).
Kebiasaannya FREESCAN ni ada tujuan tertentu spt:
-PROMOSI pembukaan klinik,
-Doc yg ingin test machine scan baru
-Utk berlatih buat scan
-Medical c/up yg dianjurkan dgn pakej2 tertentu.

Kat mana?
Ampang
Setiap mgg ada dianjurkan di Sonoworld Centre Ampang .
Boleh join group diorang dan mendaftar.
Kat sini mmg Free utk semua jenis scan dan list menunggu sgt panjang dah.
Tatacara nak join diorang:
-Like fb
-Join group Sonoworld: Kesihatan & Kehamilan, baca pinned post dan register mengikut arahan.
-Tunggu inbox drp diorang klau terpilih

Publication3.png

Selain Ampang
Lokasi selain Ampang ada sekali sekala.
Boleh follow fb Mysonores Ultrasound dan Fb page 3D4D5D Mysonores Ultrasound
Terkini utk 15 April 2017 free 4D scan di Port Klang!

17855158_203353653498845_102275767344454616_o.jpg
Sesi di Port Klang Freescan

Private Ultrasound Coaching

6.jpg

Berpengalaman 11 tahun dalam bidang ultrasound ( 6 tahun sebagai Application Specialist) bersama Medison, Samsung Medison serta Alpinion di serata Malaysia dan Brunei.
Berpengalaman dalam penggunaan pelbagai jenis jenama ultrasound scan serta model seperti Samsung, Alpinion, GE, Toshiba, Chison, Siemens, Medison, Aloka, Mindray, Fukuda Denshi, Sonoscape dan lain2.
Kini menawarkan sesi pengajaran dan pembelajaran secara kelas kecil atau personal di klinik pengamal perubatan yg menginginkan pengajaran secara hands on dan private untuk memantapkan kemahiran ultrasound scan.

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing
one to one session Module 1 obstetrics
P_20160617_125429
sesi secara one to one 3D4D ultrasound di Semenyih mengunakan mesin Chison 2016
P1011085.JPG
Bersama doktor-doktor perubatan daripada Darul Ehsan Medical Centre, Shah Alam
13707679_310400432681566_3424029574971200895_n
sesi one to one di Klinik Primer Lembah Sireh Kota Bharu
SR CME.png
Antara module ultrasound yg ditawarkan

Untuk maklumat terkini tentang sesi akan datang sila emailkan pertanyaan anda kepada:
Private Ultrasound Coaching
inquiry

2D Detail Scan 18-22mgg

2D Detail scan

Adakah perlu?
2D scan, yang hitam putih tu, boleh buat growth scan dan detail scan.
Biasa di klinik kesihatan hanya buat #growthscan sahaja.
Apabila drp growth scan didapati suspicious, doc akn rujuk kpd pakar utk 2d detail scan.
Anda juga boleh request utk 2d detail scan di klinik yg menyediakan perkhidmatan ini.

Growth scan ni untuk tgk perkembangan bayi dalam kandungan scr asas.
Sama ada perkembangan mengikut tempoh kandungan atau tidak.
Antara parameter yang diperiksa masa growth scan:

1 Biparietal diameter (BPD)
ukuran diameter kepala

2. Head circumference (HC)
ukurlilit kepala.

3. Abdominal circumference (AC)
ukurlilit abdomen.

4. Femur Length (FL)
panjang tulang peha.

5. Air ketuban

6. Kedudukan placenta (Uri)

7. Degupan jantung (FHR)

Bila waktu yg sesuai?
2D detail scan boleh dilakukan bermula 18mgg-22mgg.
Sy lebih suka menerima detail scan pd peringkat 20mgg-24mgg berdasarkan keupayaan mesin scan yg diguna pakai dikebanyakkan klinik2 di Malaysia
(kec klinik pakar, mesin lebih canggih)
Antara 25-30mgg juga masih boleh dicuba dgn bbrp limitation pd detail yg boleh diukur cthnya spt nuchal fold (hanya sah diukur drp 18-22mgg, ada juga pendapat mengatakan NF boleh diukur sehingga 24minggu¹).
Keadaan fizikal si ibu juga memainkan peranan.
(jika perut tebal ssh nak tgk yea terutama bhgn jantung baby)

#detailscan lebih banyak parameter yang akan diperiksa, seperti;
struktur dalam otak bayi dari segi saiz, jantung, perut, buah pinggang, tulang belakang, tulang tangan dan jari, pundi kencing, tali pusat air ketuban, bentuk uri hidung, mulut dan banyak lagi.

1. Bentuk dan struktur kepala bayi anda.
Pada peringkat ini masalah otak yang serius, dapat dilihat.

2. Muka bayi anda, untuk memeriksa bibir sumbing namun sumbing lelangit dalam mulut bayi adalah sukar untuk melihat dan selalunya tidak dapat dikesan.

3. Tulang belakang bayi anda,utk memastikan tidak ada tulang belakang yang terkeluar dari kulit.

4. Dinding abdomen bayi anda, memastikan ia meliputi semua organ-organ dalaman seperti perut, buah pinggang dan diafragm.

5. Jantung bayi anda. Kedua-dua bahagian atas (atrium) dan bahagian bawah dua ruang (ventrikel) . Injap mesti boleh membuka dan menutup dengan setiap denyutan jantung. sonographer anda juga akan mengkaji urat utama dan arteri yang membawa darah ke dan dari hati bayi anda.

6. Buah pinggang bayi anda. doktor akan memeriksa bayi anda mempunyai dua buah pinggang, dan air kencing yang mengalir bebas ke dalam pundi kencing.

Dengan memeriksa semua parameter secara detail seperti ini, kebanyakan kecacatan yang dapat dilihat secara kasar boleh dikesan dari awal.
Namun kecacatan genetik, masalah darah dan hormon tidak dapat dikesan melalui detail scan.

Dan harus diingat bahawa jika detail scan adalah normal tidak bermaksud bayi itu adalah 100% sempurna.

SEBAIKNYA LAKUKAN PEMERIKSAAN SECARA BERKALA DGN DOKTOR PERUBATAN ANDA UTK MEMASTIKAN KANDUNGAN BERADA DLM KEADAAN SIHAT SEJAHTERA.
DOA JUGA JGN LUPA!

download (6)

Rujukan:
¹Radiopedia

 

Jangan lupa like FB page admin 3D 4D 5D Mysonores Ultrasound

Freelancer Sonographer

Berpengalaman sejak 2007.
Mula bergerak secara part time pada tahun 2009 dan kini sepenuh masa freelancer sonographer.

Kawasan2 terlibat ialah sekitar:
Shah Alam, Sg Buloh, Rawang, Banting, Bukit Mahkota, Seri Kembangan , Kota Bharu dan Kubang Kerian.

Antara khidmat yg ditawarkan ialah:

Nuchal Scan
Growth scan
2D detail scan
3D 4D 5D scan
Abdominal scan
Pelvic scan
K.U.B scan
Small Parts (breast, thyroid)
Ultrasound CME
Application Specialist

SR SERVICES 2

Berminat utk mendapatkan khidmat locum sonographer??
Emailkan kepada sonoworldresources@gmail.com
>>nama klinik/hosp
>>lokasi

Terkini sehingga Jan 2018
Senarai klinik dan hospital yang terlibat spt di bawah:

SR VISITING LIST LATEST

Kawasan visiting oleh sonographer dibawah Mysonores Visiting Clinic.
Berminat utk mendapatkan khidmat locum sonographer??
Emailkan kepada sonoworldresources@gmail.com
>>nama klinik/hosp
>>lokasi

SR GROUPS