16472843_162755694225308_2884461083170767758_n

10 makanan ibu hamil agar kulit bayi putih dan bersih ketika lahir

Makanan yang sebaiknya diambil ketika hamil agar kulit bayi putih dan bersih.
10 jenis makanan yang diambil ketika hamil ini dipercayai secara luas oleh para ibu di Asia dapat membuat kulit bayi putih dan bersih ketika lahir.
Tidak ada salahnya untuk mencuba, kerana di sisi lain, makanan-makanan ini memang sihat untuk diambil selama ibu menanti kehadiran si buah hati.

1. Kelapa
Jika di Indonesia air kelapa dipercayai dapat membuat kulit bayi bersih, di India pula, daging kelapa yang sudah cukup tua dan keras lah yang jadi snek untuk ibu hamil. Mereka yakin, daging kelapa yang tebal dan berwarna putih tersebut dapat membuat kulit bayi menjadi lebih terang.

2. Susu Saffron
susu-saffron
Saffron atau kuma-kuma adalah jenis rempah-rempah termahal di dunia. Meminum susu dengan campuran saffron dipercayai akan meningkatkan kecerahan warna kulit bayi masa depan nanti.

3. Putih telur
Sering mengambil putih telur pada trimester kedua kehamilan diyakini dapat membuat kulit bayi putih dan sempurna.

4. Badam
Makan badam atau minum susu badam selama kehamilan. Selain sihat untuk perkembangan janin, juga dipercayai dapat mencerahkan kulit bayi.

5. Oren
Salah satu buah kaya dengan vitamin C yang wajib diambil selama kehamilan. Selain meningkatkan warna kulit, kandungan asid folik dalam oren juga penting untuk pertumbuhan janin yang sehat.

6. Nanas
Di beberapa negara Asia minum jus nanas seminggu sekali dipercayai dapat menjadikan kulit bayi putih sempurna.

7. Biji fennel atau jintan manis
biji-fennel
Wanita hamil di India percaya dengan minuman air rendaman biji jintan manis sebanyak 3ml setiap pagi dapat meningkatkan warna kulit bayi. Selain itu juga dapat meringankan gejala mual di pagi hari.

8. Jus anggur
Kandungan alpha hydroxy acids (AHA) dalam anggur dipercaya berkesan untuk menghasilkan kulit yang cerah dan sihat.

9. Kacang hijau
Mengambil bubur kacang hijau atau air rebusannya diyakini dapat menjernihkan air ketuban dan mencerahkan kulit bayi sejak dalam kandungan.

10. Lobak putih
Lobak putih kaya dengan antioksidan dan mineral yang diyakini dapat mempengaruhi warna kulit bayi di kandungan jika sering diambil selama hamil.

Selain 10 makanan di atas, ada baiknya ibu juga mengambil makanan yang kaya dengan omega 3. Omega 3 secara ilmiah sudah terbukti baik untuk kulit ibu dan bayi.

Dengan rutin mengambilnya selama hamil dan menyusu, kulit bayi akan terhindar dari risiko berbagai seperti alahan kulit.

Semoga maklumat ini bermanfaat ya!

credit to: https://my.theasianparent.com/makanan-ibu-hamil-agar-kuli…/…